NEDİR BU MOTİVASYON
Yaşam ve başarı yolculuğunda kaptan hepimiz miyiz?
Bilinçaltımız saf bir çocuğa benzer,bilinaçtımız iyi olduğu müddetçe yaşamımıza yön verir hale getirebiliriz. İçsel motivasyonumuzun kontrolünü elimizde tutabiliriz.
Motivasyonun kuramsal tarafını biz bir kenara bırakarak, yaşamın içerisindeki uygulama noktalarına ve bizlere önerdiği çözümlerine bakalım…
Kişilerin motivasyonu içsel ve dışsal olmak üzere 2 bölüme ayrılır. İç dünyamızın motivasyonu bir tek kendi elimizdeyken, dış motivasyon ise tüm bunlarıla dışımızdaki etkenlere ve kişilere bağımlıdır.
İçsel olarak motive olmuş bireyler, kompetant olmak için tinsel açlığa sahiptirler. Bu insanlar başarılı olmak için kendilerini yönetebilme özelliğine sahiptirler. Kompetanlık ve kendini yönetebilme, başarılı olmak için kişilerin takip ettikleri içsel niteliklerdir.
Dışsal motivasyon ise, diğer insanoğlu aracılığı ile gelen, negatif ve pozitif etkilerde bulunabilen, davranışın tekrarlanma mümkünlığını artırıp, azaltabilen, maddi ve içsel değerler taşıyabilen güçlendirme veya pekiştirmelerdir. Dışsal ödüller maddi olmayan kaynaklardan gelebilir. Örneğin, takdir edilme, övülme, alkışlanma v.B.
Bunun için karşımızdaki kişileri pozitif motive edebilmek adına bol bolca ‘teşekkür’ ve ‘takdir’ etmeyi öneririz. Kırıcı kritik ise mümkünse hiç yapılmamalıdır. Eğer ille de yapılacaksa sadece “2” birey arasında yapılmasına dikkat edilmelidir. Bir davranışa ödül vermek, o davranışın tekrar ortaya çıkma olasılığını da arttırmakta bir pekiştirici olarak rol oynamaktadır. Her tesekkür bir teşviktir.